Thursday, May 29, 2008

C for Cuba and Country of Contrasts...

Cuba har indtil videre vaeret et af hoejdepunkterne paa min tur. Ikke at det var det sted jeg foelte mig bedst tilpas, men klart det mest interessante sted, hvad angaar historie, kultur og politik.
Isaer Havana er helt fantastisk. Dets historie og kultur, bringer samtlige amerikanske byer til skamme. Ingen anden by I nord eller mellem amerika har sammenlagt haft saa stor betydning siden Colombus foerst sejlede over atlanten i 1493.

Under Kolonitiden da det meste af Latin og Sydamerika hoerte under den spanske krone, var Havana knudepunkt for alle skibe der sejlede med suger og mineraler fra Den Nye Verden tilbage til Spanien. Dette bragte stor rigdom til Havana, og den gamle Koloniale del af Havana er derfor utrolig smuk. Helt indtil Revolutionen I 1959 var Cuba USA's "Bitch", og den tidligere Diktator Batiasta, vandt et coup d'etat med stoette fra den Amerikanske Mafia som levede hoejt I Havana.
I tyverne og trediverne var Havana feriested nummer 1. for amerikanere der ville gamle, drikke og feste uden for Prohibition USA. Ogsaa i denne periode floed Havana med rigdom.

Idag er historien en helt anden.

Cuba er fuldt af kontraster. Alle boer vaere ens, da det stadigvaek er et kommunistisk land, men de folk der arbejder med(eller for) turister tjener mange gange mere end alle andre.
Bl.a. fordi turister bruger Cuban Convertible Pesos, til at betale med ting for, hvorimod alm. Cubanere bliver betalt I National Pesos, som er 24 gange mindre vaerd.

Den normale loen for en laege er omkring 30 usd om maaneden, hvorimod en taxa chauffoer med lidt sort arbejde let kan tjene over 100 usd.

Jeg tog dertil sammen med Shira fra Israel, som en Hollands fyr jeg moedte i Mexico satte mig I kontakt med, og sammen med Rob fra Botswana som jeg ligeledes moedte i Mexico, og stoedte ind i igen i Nicaragua.
Paa flyet moedte vi en svensk fyr(Jon) som rejste til Cuba alene, og besluttede os for at dele en taxa ind til Havana. Vi endte med at gaa ud og spise med ham samme aften, og efter det rejse vi 4 sammen resten af tiden.

Vi brugte de 3 foerste dage af vores tur I Havana. Flere gange blev de lokale vi snakkede med paa gaden afhoert af Politiet bagefter, for at sikre sig at vi ikke snakkede Politik.
Efter 3 dage tog vi til Vinales, hvor vi besoegte en tobaks mark, og saa en masse fine klipper.
Dagen efter tog vi ned til Maria La Gorda paa Den Cubanske Vest kyst og dykkede. Cuba har noget af Caribiens bedste dykker muligheder og Maria La Gorda var ikke en undtagelse. Utrolig god sigtbarhed, fantastiske koraler og massere af flotte fisk. Bedste dykning jeg har fortaget indtil videre.

Vi tog en privat bil(sikkert ulovligt) til Trinidad. Det kostede det samme pr. person som med bussen, og gik meget hurtigere og lettere.

Trinidad er en gammel Colonial by som skulle vaere utrolig smuk, ingen af os var dog synderligt imponeret, og maden var rent ud sagt elendig. Til gengaeld havde de(maerkeligt nok) en fantastisk bar/diskotek nede i en grotte. Virkelig anderledes og original setting.

Fortsaetelse foelger......

No comments: